Units

Op de Planthof wordt onderwijs gegeven in units. Hierdoor vervagen klassengrenzen en kunnen kinderen op eigen niveau ontwikkelen. De kinderen worden verdeeld over 2 leerwegeenheden: de units. Deze indeling is gemaakt op basis van cognitieve kenmerken uit de ontwikkelingspsychologie (Jean Piaget). 'S Ochtends wordt er vooral gewerkt aan vakken als taal, spelling en rekenen, 's middags komen de zaak- en creatieve vakken aan bod in het Da Vinci onderwijs.
Da Vinci
Dit onderwijs laat zien dat alles met elkaar te maken heeft en samenhangt. De leerlingen werken 's middags vanuit thema's aan verschillende vakken en leren verder door hun eigen leervraag te onderzoeken. Hierbij gebruiken leerlingen de 21st century skills zoals kritisch denken, samenwerken, probleemoplossend werken, ict-vaardigheden en communicatie.
Op De Planthof geven we unitonderwijs. De school is verdeeld in twee units. Unit A en unit B..
Unit A
Als u een kijkje bij ons op school neemt dan zijn de lichte, ruime lokalen het eerste die opvallen. Unit A heeft twee lokalen; een lokaal voor stamgroep 1/2 en een lokaal voor stamgroep 3/4. Deze lokalen zijn vooral gericht op het spelend leren. Via een schuifdeur is een open verbinding mogelijk. De stamgroepen krijgen les in hun eigen lokaal maar vanuit de leerbehoefte van een kind kan de instructie ook in een andere stamgroep gevolgd worden. Zo kan een kind van groep 2 bijvoorbeeld al leesonderwijs volgen op het niveau van groep 3. Bij de verwerking wordt altijd weer rekening gehouden met de speel- en leerbehoeften van het kind. Het kind uit stamgroep 2 zal bijvoorbeeld niet dezelfde hoeveelheid taken krijgen als de kinderen van stamgroep 3.
Taal, rekenen, sociaal-emotionele vaardigheden, motoriek, muziek en beweging krijgen vorm binnen het spel. We volgen de kinderen aan de hand van honderd doelen van ‘Echt Kleuteronderwijs’. De kinderen werken in het derde leerjaar met Veilig Leren Lezen aan hun lees- en schrijfvaardigheden en met de methode Pluspunt aan hun rekenvaardigheden. Leerkrachten werken met behulp van het EDI-model (Effectieve Directe Instructie) en passen veel coöperatieve werkvormen toe, waarin differentiatie zichtbaar is. De kinderen verwerken de doelen op eigen niveau. De middag gebruiken we om unitbreed thematisch te werken met behulp van de hoeken. Op deze wijze spelen en leren we met en van elkaar. De kinderen sluiten elke dag af in de eigen stamgroep.
Unit B
Unit B heeft ook 2 ruime lokalen. Een lokaal voor stamgroep 5/6 en een lokaal voor stamgroep 7/8. In deze lokalen is een duidelijke structuur herkenbaar. Zo hangen de leerdoelen aan de zijkant van het lokaal, is er is een plek voor (extra) instructie en is de opstelling gericht op samenwerkend leren maar er is ook voldoende mogelijkheid tot zelfstandig werken.
’s Morgens starten de kinderen de dag door te lezen in hun eigen boek. Daarna volgt de dagopening. We zingen samen, bidden met en voor elkaar en vertellen een verhaal uit de Bijbel. Daarna zijn de kinderen vooral actief met de vakken rekenen, spelling, schrijven en taalontwikkeling. Ook in unit B kan een leerling qua onderwijsbehoefte aansluiten bij een bepaalde instructie.
De middagen staan voor een belangrijk deel in het teken van thematisch werken. Binnen een thema weken de kinderen aan diverse opdrachten in kleine groepjes, waarbij ook de creatieve vakken aan bod komen. Sociale vaardigheden bieden we door middel van de Kanjertraining aan.